FISKERIMUSEET, ÅLESUND

"Storeggen av Ålesund"

Bankskøytene var et seilfartøy med dekk og gaffelrigg bygd for havfiske. Det ble bygd opp mot 300 bankskøyter på Sunnmøre. Den første sunnmørske bankskøyta ble bygd i 1862.

Fra 1870-tallet ble store deler av fangstfeltene i Norskehavet, Nordsjøen og Nord-Atlanteren erobret av bankskøytene. Bankskøytene representerer en revolusjon innen det såkalte havnåmet. På begynnelsen av 1900-tallet ble bankskøytene utkonkurrert av dampskipene. Ingen av bankskøytene på Sunnmøre ble bevart i original stand, og den siste seilende bankskøyta forsvant i 1915.

I 2012 vedtok Stiftelsen Kjell Holm å bygge en replika av ei bankskøyte. Hensikten var å sette lys på en epoke som var nesten glemt i Sunnmøres maritime historie. Sunnmøre museum overtok fartøyet da det var ferdig bygd i 2016. Bankskøyta «Storeggen av Aalesund» er i dag flaggskipet til Stiftinga Sunnmøre Museum og er et viktig formidlingstilbud for publikum.

For skoleopplegg på Bankskøyten "Storeggen av Aalesund" kontakt ingvil@sunnmore.museum.no

Foto: Tor Sivertstøl