DALSFJORD FYRMUSEUM, VOLDA

Fyret 1800-1900

Fyrbyggjarane frå Dalsfjord bygde også fyr/lykter på Svalbard og på Kolahalvøya. Fram til førstninga av 1900 talet, då motoren etter kvart vart montert i båtane, rodde og sigla dei kysten til endes med eigne båtar, "sunnmørsåttring". Dei reiste ut om våren og kom heim om hausten. Dei første åra vart arbeidet teke på akkord. For å makte dette, tok dei opp lån i banken og måtte stille med kausjonistar. Sidan har arbeidet i Fyr - og Merkevesenet nærast gått i arv frå generasjon til generasjon i bygdene i Volda og Ørsta. Av dokumentasjon finst det sjølvbiografiar, dagbøker med gripande kvardagsskildringar og arbeidsattestar m.m. heilt frå 1840 talet. Fyrmuseet har òg ei stor mengde biletmateriell, heilt tilbake frå slutten av 1800-talet.

UTSTYR

Dalsfjord fyrmuseum vart oppretta i 1993 og består også av ei stor samling av teknisk utstyr og verk ... les meir

FYRLYKT

Fyrlykta med oljebu er ei lykt frå kring 1900 og er ei gåve frå Kystverket. Ho vart reist i 1982 som ... les meir