KURS I BRUN MANNSBUNAD

25/10, kl 17:30-20:30
SUNNMØRE MUSEUM
I høst starter vi opp med kurs i brun mannsbunad fra Sunnmøre. Denne vakre bunaden er rekonstruert etter folkedraktplagg fra samlingene til Sunnmøre Museum, datert til slutten av 1700-tallet og utover 1800-tallet.

I de rekonstruerte plaggene er snittet i klærne det viktigste, og stoff, tråd og annet tilfang er så likt originalen som mulig. Hele bunaden er sydd for hånd og arbeidet krever kunnskaper om mønstertilpassing og sømteknikker. Dette er en del av vår immaterielle kulturarv som er svært viktig å ta vare på, og derfor tilbyr Sunnmøre Museum kurs i brun mannsbunad som del av vårt samfunnsoppdrag.

Brunebunaden består i dag av trøye og brok i brunmelert vadmel, vest i grønt klede, skjorte i lin med broderi, broderte bukseseler, hvite strikkastrømper og henteband, silketørkle i halsen og vanlige bunadsko. Bunaden har messingknapper og halsknapp i sølv eller messing. På hodet kan man ha raudehue eller «flosshatt» i børstet filt.

Brunebunaden er en folkedrakt med flere plaggdeler fra Stranda på Sunnmøre, og er et uttrykk for folkelig mote med stiltrekk fra rokokko, empire og biedemeier. Konservator Line Iversen på Sunnmøre Museum har skrevet en fyldig artikkel om brunebunaden i «Årbok for Sunnmøre 2016» og her kan du lære mer om denne flotte drakten.

Dersom du ønsker å formidle sunnmørshistorien gjennom en bunad som ikke så mange andre har, gå på kurs og sy brun mannsbunad fra Sunnmøre!

Kurset holdes på Sunnmøre Museum.

For påmelding og mer informasjon kontakt kurslærer Mona Kleven på e-post: mona.k.blindheim@hotmail.com eller mobil: 470 12 480.

Materialpakke fra Sunnmøre Museum inngår i kursavgiften, med eksklusive messingknapper kopiert fra de originale plaggene på museet som fås kun her! Vi har også kopiert en nydelig halsknapp i sølv fra museets samlinger som du får kun kjøpt hos oss.

Foto: Tilhører Sunnmøre Museum